Zöldség-Gyümölcs

Kihasználatlan potenciál rejlik a hazai zöldség- és gyümölcstermesztésben

OTP Agrár

Hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik. Az OTP Agrár szakértői ennek okait elemzik, és felvázolják a kilábaláshoz szükséges feltételeket.

A hazai agrárgazdaság termelési szerkezete meglehetősen egysíkú, döntően a gabonafélék és az ipari növények dominanciája jellemzi. Ezért az agrárpolitika egyik fontos feladata a mezőgazdasági termékelőállítás diverzifikálása az állattenyésztés és a kertészet fejlesztésén keresztül. Megítélésünk szerint ezek közül elsősorban a kertészetben adott a lehetőség, itt ugyanis több komparatív előnyünk és kevesebb hátrányunk van, mind az állattenyésztésben.

Előnyeink főként abból adódnak, hogy a hazai ökológiai és talajadottságok kedvezőek a kertészet fejlesztésére. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy ez a folyamat csak lépésről-lépésre, több tényező egymásra hatása mellett történhet meg. A fejlesztés lehetőségeket és ennek hatékonyságát alapvetően határozzák meg a birtokméretek, az öntözési lehetőségek, a gazdálkodók pénzügyi kondíciói, a piaci igények és a gazdálkodók szaktudása is.

Alacsony hozamok

Az elmúlt évtizedekben a kertészet teljesítménye tendenciáját tekintve – az ágazatba érkező EU-s támogatások ellenére is – legfeljebb a stagnált. A termelést Magyarországon két szélsőség jellemzi. A gazdálkodók egy része a tőkehiány, illetve a szegényes szakmai ismeret miatt elavult módszerekkel termeszt, aminek következménye az alacsony terméshozam. Kialakult viszont egy szűkebb termelői kör, amelyik intenzív, korszerű termesztéstechnológiát alkalmaz. A zöldségfélék hazai átlaghozama az EU tagállamokéval összehasonlítva többnyire a középmezőnyben helyezkedik el, míg a gyümölcsféléknél ez a nyugat-európai vagy a hazai intenzív termesztésben elért hozamok felét-harmadát teszik ki.

Az EU-csatlakozást megelőző időszak átlagában Magyarország zöldségtermő területe meghaladta a 100 ezer hektárt, de a vetésterület az elmúlt évek átlagában a 74 ezer hektárt sem érte el. Ez a csökkenés 2010 előtt zajlott le, azóta már nem esett vissza a zöldségterület, stabilizálódás, sőt kisebb területnövekedés volt tapasztalható. A legnagyobb arányban termesztett növényfajok – a csemegekukorica (29-31 ezer hektár), a zöldborsó (12-16 ezer hektár) és a görögdinnye (5-7 ezer hektár) – a vetésterület több mint 70 százalékát foglalják el.

A csemegekukorica-termelésben Magyarország világszinten is kiemelkedő, ugyanis a világ termelésének 6 százalékával részesedik, míg európai szinten 40-45 százalékos a részesedése. Európában – Franciaországot megelőzve – nálunk a legnagyobb a csemegekukorica termőterülete.
A gyümölcstermő terület a rendszerváltás időszakában 100 ezer hektár körüli volt, ami a kétezres évek elejére 80 ezer hektárra csökkent és azóta is e körül alakul.

A visszaesés tehát egyértelmű, miközben a zöldség-gyümölcs szektor méltatlan sorsát sem a külső objektív körülmények, sem pedig hazai adottságaink nem indokolják. A külpiacokon érzékelhető a folyamatosan növekvő, és az egyre igényesebb termékek felé forduló kereslet. A piac adott, a lehetőségek elszalasztása elsősorban a gyenge versenyképességünkből fakad.

Exportpiaci kulcsszerepben a feldolgozók

Magyarországon a megtermelt zöldségek és gyümölcsök fele a feldolgozóiparba, fele pedig a frisspiacra kerül. A feldolgozóipari zöldség- és gyümölcsfelvásárlás csökkenő tendenciát mutatott 2003-2016. évi időszakban, az 1,6 millió tonna 1,1 millió tonnára csökkent, de még így is jelentős felvevőpiacot biztosít az ágazat szereplői számára. A gyümölcsök és a zöldségek részaránya 50-50 százalék körül mozog. A felvásárolt nyersanyag 70-80 százaléka meggy, zöldborsó, csemegekukorica és alma, ezzel előre is vetíthető a beszűkült termékkör.

Az élelmiszeripar belföldi árbevételéből a 2017. évben a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás és tartósítás 87 milliárd forinttal részesedett, ami 6 százalékos részarányt jelent. Az export árbevételben viszont már lényegesen nagyobb a súlya. Az elmúlt évben a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, illetve tartósítás 168 milliárd forintos exportértékesítésből származó árbevételt könyvelhetett el, amely a teljes élelmiszeripari exportárbevétel 15 százalékát jelenti. Ez már jól mutatja a kertészeti feldolgozás fontosságát, hiszen ezzel vezető szerepet játszik az élelmiszeripari exportban.

Az elmúlt 10-15 évben több zöldség-, illetve gyümölcsfaj feldolgozása is háttérbe szorult. A legsúlyosabb csapás a paradicsomot érte: 2003-ban még 236 ezer tonnát vásárolt fel a feldolgozóipar, 2012-ben viszont már csak 15 200 tonnát. Ugyanakkor az utóbbi két-három évben a fejlesztések révén újra növekedésnek indult az ágazat. Negatívan érintette az elmúlt 10 év a sárgarépa-, bab-, konzervuborka, fűszerpaprika-, pasztinák-, őszibarack-, kajszi, szeder- és málnafelvásárlást is. Kevés pozitív példa is adódott, hiszen a szilva, a körte, a fejes káposzta és a piros ribiszke feldolgozóipari felhasználása emelkedett.

 

A termékpályán meghatározó jelentőségű a szervezettség; az érdekeltségi viszonyok szabályozottsága segítheti a harmonizációt, illetve ennek hiánya okozhat piaci zavarokat. A termékpályák szervezettségében jelentős különbség tapasztalható a zöldségek és a gyümölcsök közt. Míg a zöldségféléknél csak nagyon ritkán jelentkeznek piaci zavarok, addig a gyümölcsfajok esetében szinte minden évben feszültségek adódnak, hol az egyik, hol a másik termékpályán. (Gondoljunk például az idei léalma piaci árvitákra!) A szántóföldi zöldségtermelés magas területi termelékenységet mutató ágazataiban a legfejlettebb agrártermelők találhatók, ezért kiszámíthatóbb, kockázatmentesebb az alapanyag termelés, ezzel jobb a vertikum versenyképessége, ellentétben a gyümölcstermelőkkel.

A zöldség termékpályákon általában teljesül az a feltétel, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag álljon rendelkezésre, magas fokú termésbiztonság mellett, és a termelés gazdaságosságát is biztosító áron. Döntő részben ugyanis rendelkezésre áll a profi termelői háttér, a korszerű és jól gépesíthető termesztéstechnológia, a hozambiztonságot szavatoló öntözés, és relatíve magas fokú a szerződéses fegyelem. Emiatt az alapanyag mennyisége, minősége és ára viszonylag stabil.

A gyümölcs termékpályákon az alapanyag-termelés nagyon komoly hátrányokkal jellemezhető: a termesztéstechnológia nagyobbrészt elavult, az öntözés a termőfelület csupán 10-20 százalékán van jelen, a jégesők és fagyok elleni védelem szinte teljesen hiányzik, és alacsony fokú a szerződéses fegyelem. Emiatt a gyümölcs termékpályákon a rendelkezésre álló alapanyag mennyiségben, minőségben és időbeli ütemezésében – még rövidtávon is – kiszámíthatatlan.

Mindezeket a hatásokat felerősíti, hogy míg a zöldségek éves kultúrák, és új feldolgozóipari szereplő belépése esetén az alapanyag-termelési háttér akár egy-két év alatt felépíthető, addig a gyümölcsök ültetvényes kultúrák, ahol az alapanyag-termelő ültetvények létrehozása és a termőre fordulás között 4-5 év telik el. Emellett magas a beruházási igénye és hosszú időre meghatározza a termelés irányát. A fenti okok miatt a zöldség-gyümölcs feldolgozóiparban a lehetséges középtávú fejlődési kilátások a zöldség termékpályákon pozitívabbak, míg a gyümölcsöknél negatívabbak.

A szervezetlenség hátulütői

A kertészet fejlesztése érdekében a zöldség-gyümölcs ágazatban meghatározó az alapanyag-termelés és -feldolgozás hatékonyságának javítása. Ennek segítése érdekében különösen az együttműködések erősítésében, a támogatások racionalizálásában, az öntözésben valamint a jég- és fagyvédelemben vannak feladataink.

Alapvető gond, hogy a hazai termelők, illetve a felvásárlók és feldolgozók közt rossz a bizalmi viszony. Ez gátolja hosszabb távú kapcsolatok kialakítását és segíti a külföldi vállalkozásokat abban, hogy a Magyarországon előállított mezőgazdasági termékek külföldi feldolgozókhoz kerüljenek, még abban az esetben is, ha ez itthon kapacitás-kihasználatlansághoz vezet. Ezt a helyzetet a termelői szervezetek, illetve a feldolgozóipar integráló szerepének erősítésével lehetne felszámolni. Emellett az államnak is van feladata a piaci átláthatóság, valamint a korrekt piaci magatartás erősítésében. Ennek része lehet az ellenőrzések szigorítása és Piaci Információs Rendszer finomítása. A jelenleginél intenzívebbnek kell lennie a feldolgozott és késztermékek promóciójának is.

Látni kell azonban, hogy a termékpályán ma koordinálatlanok az érdekeltségi viszonyok. Kutatások szerint a legjelentősebb zöldség-gyümölcs fajok esetében a termékpályán felmerülő költség 20-40 százalékát a termelő, 60-80 százalékát pedig a feldolgozó viseli, míg a profit eloszlása fordított: a termelőnél csapódik le a jövedelem 60-80 százaléka, a feldolgozónál a 20-40 százaléka. Emellett a feldolgozó végzi az alapanyag-termelés részbeni előfinanszírozását is.

A zöldség-gyümölcs feldolgozóiparban jelentős a tartós forgótőke-lekötés: a mintegy 230-260 milliárd forint éves árbevételhez 140-150 milliárd forint mérleg fordulónapi forgóeszközérték (ezen belül 90-100 milliárd készletérték és 40-50 milliárd követelés-állomány) társul. A forgóeszköz-lekötés (késztermék-készletezés) átlagos időtartama jellemzően egy év, mivel a szezonális termelés és az alapanyag hosszabb távú tárolhatatlansága miatt kialakult ágazati sajátosság, hogy egy adott terméket évi 1-3 hónapon belül lehet gyártani, a vevőket viszont 12 hónapon keresztül ki kell szolgálni, a készletezés terhét és költségét viszont a feldolgozókra nyomja a piac.

Termelői tulajdon: finanszírozási és piaci veszélyek

A zöldség-gyümölcs termékpálya kritikus pontja ma az élelmiszer-feldolgozás. Ez így van annak ellenére, hogy az elmúlt néhány évben voltak példát mutató fejlesztések és pozitív folyamatok is elindultak. A magyarországi zöldség-gyümölcs feldolgozás az európai uniós tagországokkal történő összehasonlításban komoly lemaradással küzd. Vállalati mérettől függetlenül jellemző, hogy a hazai vállalkozások árbevétele, hozzáadott értéke és munkatermelékenysége elmarad az EU legjelentősebb élelmiszeriparával rendelkező tagországainak adataitól.

Értékelhető az az agrárpolitikai szándék, amely a 2014-2020-as Vidékfejlesztési Program (VP) és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében nagyobb lehetőséget kíván biztosítani az élelmiszer-feldolgozás fejlesztésének támogatására. Komoly bizonytalanságot jelent azonban az élelmiszer-feldolgozásra szánt mintegy 300 milliárd forint hatékony felhasználása. A nagyobb méretű, a mezőgazdaságot generáló élelmiszer-feldolgozók sem a GINOP-ból, sem a VP-ből nem juthatnak forráshoz, így a VP-ből elkülönített 200 milliárd forint pályázatokkal ugyan kitölthető, de ezek komplex hatékonysága kérdéses.

Látni kell, hogy a magyarországi zöldség-gyümölcs feldolgozás fejlődése sem mehet végbe a nagyobb cégek korszerűsítése nélkül. Kiemelt figyelmet érdemel a források értelmes, szakmailag célirányos felhasználása, korszerű hűtő és feldolgozói kapacitások létrehozására, beleértve a posztharveszt központok kiépítését is.

Többször hangzanak el olyan nyilatkozatok – legutóbb a már említett léalma árviták alkalmával –, amelyek szerint az élelmiszeripari és ezen belül a zöldség-gyümölcs feldolgozó vállalatoknak termelői tulajdonba kellene kerülniük Ennek a törekvésnek azonban jelentősek a veszélyei. Látni kell ugyanis, hogy termelői tulajdonú vállalkozásoknál sem hozhat a termelő menedzseri döntéseket, egyetlen kapcsolata céggel a közgyűlési vitában való részvétel, és az ottani szavazási lehetőség. Természetesen, ha a vállalkozás eredményesen működik, abból ő is részesül. Ugyanakkor a hazai termelői tulajdonú vállalkozások külpiaci kapcsolatai bizonyosan gyengülnének és a versenyképesség javításához szükséges források is szerényebbek lennének.

Az uniós források hatékonyabb felhasználásának igénye a korábbinál tágabb összefüggésben is felvethető. A fejlesztési támogatásokat a termelési színvonalhoz is kötni kellene, ezzel megakadályozva a piaczavaró, versenyképtelen vállalkozások konzerválását. Kívánatos lenne, hogy a jövőben csak az kaphasson támogatást, aki a legkorszerűbb technológiai megoldásokat alkalmazza. A pályázati feltételeket kellene úgy megfogalmazni, hogy abban szigorú, a versenyképességet szolgáló szakmai kritériumok játsszák a döntő szerepet!

Öntözés nélkül nem megy

A gazdaságos zöldség- és gyümölcstermesztés elkerülhetetlen feltétele az öntözés. Gazdaságosságát jelentősen befolyásolja a termőhely és az öntözési technológia. Aszályos periódusok szinte minden évben vannak, még ha nem is olyan szélsőséges mértékűek, mint például a 2011. vagy 2012. évi, de évente előfordul olyan 3-4 hetes talaj- és légköri aszállyal jellemezhető időszak, amely már korlátozza a termőföld, a fajta, a technológia, vagy az ültetvény maximális teljesítőképességének kihasználását. Ráadásul az öntözés az egyik legbiztosabban és leggyorsabban megtérülő termésvédelmi beruházás. Példaként említhető, hogy egy öntözőberendezés létesítésének költsége 10-20 tonna alma árával megegyező, miközben a berendezés éves üzemeltetésének ráfordításai az áruértékhez képest nem számottevők. Ekkora termésmennyiséget öntözés hiányában biztosan elbuknánk egy-két, de legfeljebb három év alatt.

Az egyéb termésvédelmi beruházások közül a fagy- és jégvédelmi technológiák döntő többsége jóval drágább, mint az öntözésfejlesztés. Kiemelkedő jelentőségű ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos jégkár-mérséklő rendszerének ez év májusi üzembe állítása, amellyel több tízmilliárd forint kárcsökkenés valószínűsíthető évente – csak a mezőgazdaságban! Remélhető, hogy mindezek eredményeként a hozamingadozások a kertészeti ágazatokban is mérséklődnek, ami a termelés kockázatát is csökkenti.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Túl későn érkeztek az esőzések néhány orosz régióiban

2020. május 12. 08:02

Oroszországban, mely a világ legnagyobb búzaexportőre, áprilisban tartós száraz időjárás volt tapasztalható, amelyet májusban esőzések váltottak fel.

Új piacokat keresnek a német búzának

2019. augusztus 17. 08:10

Szaúd-Arábia az utóbbi években a német búza legnagyobb vásárlója volt, de a német cégekre sokkal keményebb versenyfeltételek várnak, miután a szaudiak enyhítik a búza behozatalára vonatkozó minőségi előírásokat.

Az exportadatok hatására drágultak az agrártermékek

2020. február 5. 09:02

A vírus kitörése a kereskedelmi háborúra is kihathat, Kína már szinte biztosan nem fogja tudni tartani az első fázisban tett ígéretei egy részét, hiszen most kellene megérkeznie az első cseppfolyós földgáz állománynak.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.