A szeszélyes időjárás és az alacsony exportárak miatt közepes szezont zárhatnak az idén a hazai dinnyetermesztők. A betakarítással ugyanakkor – a korábbi híreszteléssel ellentétben – nincs nagyobb probléma, ha lassan is, de haladnak a munkálatok. A gazdák nem hagyják a földeken a termést - írja a Magyar Idők.
Bár a korán jött nyári meleg miatt kiváló szezonra számítottak a hazai görögdinnye-termesztők, az időjárás végül megtréfálta a gazdaságokat, s így a vártnál alacsonyabb a tényleges mennyiség.
Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a Magyar Időknek elmondta: a késő tavaszi időjárás igencsak kedvezett a dinnyetermesztőknek, a melegben gyorsan fejlődtek a növények. Éppen ezért a legtöbb gazdálkodó bizakodóan tekintett a szezon elé. S bár a termés minőségével tényleg nem volt probléma, a jobb időjárás kedvezőbb lett volna a termelőknek. A gazdálkodók nem tudtak annyi dinnyét betakarítani a földekről, mint amennyit a szezon elején vártak.
– Tíz napon át viszonylag hűvös idő uralkodott az országban, ami kedvezett a dinnyét támadó betegségnek, s így voltak olyan termények, amelyeket a földön kellett hagyniuk a termelőknek – mondta el a szakember, hozzátéve, hogy a terméskiesés miatt a bevétel is alacsonyabb lesz az idén.
Azt az állítást határozottan cáfolta Göcző Mátyás, hogy a magyar görögdinnyék a munkaerőhiány miatt rohadnak meg a földeken. – Az elmúlt napokban szárnyra kapott híresztelések túlzóak, a gazdálkodók egyelőre még meg tudják oldani a betakarítást. A munkálatok ugyan valóban nem haladnak gyorsan, a termelők néhány napos csúszással tudják elkezdeni a szedést, de a munkaerőhiány miatt biztosan nem hagynak a földeken dinnyét – fogalmazott az egyesület társelnöke.
Megjegyezte: tudomásul kell venni, hogy az egész mezőgazdaságban legfőképpen munkaerőhiány van, ez alól a görögdinnye-ágazat sem kivétel. Sokan már ma is elsősorban külföldi munkaerővel dolgoznak.
Jó hír ugyanakkor, hogy az idén nem okozott különösebb zavarokat a dinnyepiacon az áruházak árképzése. A korábbi évekkel ellentétben, amikor valamelyik multinacionális kiskereskedelmi lánc idejekorán jelentős akciót hirdetett a terményre, az idén nem voltak túlzó leárazások. Ez jót is tett a dinnye piaci árának, amely a legtöbb boltban csak mostanság csökkent száz forint alá. Ugyanakkor ennek ellenére sem lehetnek elégedettek a termelők.
– Ahhoz, hogy a gazda a szezon közepén 100 forint alatti dinnyeárak mellett is boldoguljon, egyrészt nagyon jó termésre van szükség, másrészt az érés első néhány napjában nagy mennyiséget kell eladnia jó áron a piacon, ezzel kompenzálva a szezon második felében megjelenő alacsony árakat – mutatott rá Göcző Mátyás.
Az idén az exportárak sem a termelőknek kedveznek. Az egyesület társelnöke szerint a termelőknek sajnos tudomásul kell venniük, hogy ebben a szezonban az olasz, az ukrán és a macedón görögdinnye az északi piacainkon nagyon nyomott áron van jelen.
A legrosszabbul a békési körzetben tevékenykedők járnak. Ők ugyanis drágán állítják elő a kiváló minőségű árut. Az exportárak alakulása elsősorban a békési, baranyai, tolnai termőkörzetet érint, mivel ott drágább módszert alkalmaznak a termelők. A gazdák itt már korszerű technológiával dolgoznak, hiszen a magas minőséghez, amit a piac elvár tőlük, jelentős beruházásokra volt szükség az elmúlt években.
– Ők a telephelyi exportra felvásárolt görögdinnyék vételi árával nem elégedettek, minden bizonnyal nagyon gyenge szezont zárhatnak ebben az évben – vélekedett a szakember.
Az idei ugyanakkor nem egyedi jelenség, az elmúlt három-négy évben sem alakultak túl fényesen az exportárak. – Ha a telephelyek nem tudnak olyan komolyabb pozíciót elérni az északi piacainkon, aminek köszönhetően jobb áron tudunk értékesíteni, akkor számos békési termelő elgondolkodhat azon, hogy érdemes-e folytatni a tevékenységét – jegyezte meg.
A szabolcsi részt, ahol egyébként az idén is tovább bővült a termőterület, ez a tendencia nem érinti különösebben, hiszen itt olcsó, kommersz technológiával termelnek. Így a gazdáknak az akár 25-30 forintos kilónkénti ár mellett is megérheti eladni a dinnyét.
Ugyanakkor Göcző Mátyás megjegyezte: a minél magasabb minőség és a korszerűsítés miatt nem ez lenne a követendő irány a magyar görögdinnye-ágazatban.