Zöldség-Gyümölcs

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

Agrofórum Online

A paradicsom egy megosztó növénynek számít, ha azt kérdezzük vele kapcsolatban, hogy zöldség vagy gyümölcs. Helyes válasz bármelyik lehet, attól függően, hogy a növénytant vesszük magyarázatul, vagy a konyhai felhasználási szokások alapján soroljuk be ezt a népszerű növényt.

A paradicsom az egyik legsokoldalúbb növény, amelyet egész évben fogyasztani lehet, ugyanis a termelők szabadföldön és üvegházakban is sikeresen állítják elő. Gazdag magnéziumban, cinkben, valamint számtalan vitamin is megtalálható benne, kutatások szerint pedig még a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkenti a paradicsom fogyasztása.

A paradicsomot alapvetően zöldségként kezeljük, zöldségnek nevezzük, mert az általános iskolában vagy már az óvodában is ezt hallottuk, hogy a paradicsom a zöldségnövények közé tartozik. Holott ez a kijelentés nem feltétlenül állja meg a helyét, valójában nézőpont kérdése, hogy hová soroljuk a paradicsomot – valljuk be, ez így elég zavaros.

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Növénytani szempontból gyümölcsnek nevezzük, ami virágból fejlődik ki, illetve maggal rendelkezik, amely segítségével a növény később tovább képes szaporodni. Ez a leírás valóban illik a paradicsomra, így botanikai szempontból mindenképp a gyümölcsök közé sorolandó, sőt, ilyen elven a tök, az uborka és a tojásgyümölcs is gyümölcsnek számít.

Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk. Konyhai felhasználás esetén a gyümölcs édes, puhább textúrájú és jellemzően desszertekhez, lekvárokhoz, egyéb édességekhez használják. Zöldségnek pedig azokat a növényeket nevezzük, amelyek a gyümölcsnél keményebb textúrájúak és elsősorban főtt, grillezett, vagy épp saláta formában fogyasztjuk el. Ebben a fajta besorolásban a paradicsom valóban a zöldségek közé tartozik.

Látható tehát, hogy nincsen rossz válasz, a paradicsom zöldség és gyümölcs is lehet, szakmailag azonban mindenképp a gyümölcsök közé sorolandó, még ha furcsa is ez sokak számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

2018. december 25. 20:21

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik

Milyen zöldségeket vethetünk a nyár közepén?

2020. július 13. 06:59

Lehetséges a nyár közepén még valamely zöldségfajok vetése? Több hely felszabadult már kertemben, melyet szeretnék megfelelőn hasznosítani.

Hónapos retek hajtatása

2020. január 22. 05:36

A hazai hajtatott retek sajátossága - amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható importtól - nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.