Zöldség-Gyümölcs

Megkezdődött a szabadföldön termesztett paprika szedése

Agrofórum Online

Szabadföldi paprikát mintegy 900 hektáron termesztenek Magyarországon: fehér paprikát mintegy 250 hektáron, paradicsompaprikát 300, kápia paprikát pedig 350 hektáron - írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke, Ledó Ferenc a Magyar Hírlapnak elmondta: megkezdődött a korai fehér paprika szedése a földeken, amelynek mintegy negyven százaléka étkezési célokat szolgál, a többit a konzervipar dolgozza fel.

A kápia és a paradicsompaprika szüretelése július derekán indul meg. Hajtatott paprikát 1500 hektáron termelnek itthon, főként fehér paprikát, étkezési célra. Ebből 300 hektáron fűtött fóliás, illetve üvegházi módszerrel, a maradék 1200 hektáron hideg fóliával. Mennyiségben a fehér paprikát a kápia, a hegyes, erős, majd a paradicsompaprika követi. Hajtatott paprikából mintegy 150 ezer tonna terem meg. Itthon az éves fogyasztás fejenként 15 kiló. Idehaza a fehér paprika a kedvelt, fő exportpiacunkon, Németországban a kaliforniai paprika, illetve a piros színű kápia. Éves paprikaexportunk, amelynek jelentős része kápia, 20-25 ezer tonna. A paprika vetésterülete nemigen változott az utóbbi években, de a tápanyagoknak, az öntözés korszerűsítésének köszönhetően javultak a hozamok.

Ledó Ferenc jelezte: egy üvegházi beruházás hektáronként 250 millió forintba kerül, a fűtött fólia kialakítása hektáronként 150-200, a hideg fóliáé pedig 50-100 milliót kóstál.

Hajtatott paradicsomot mintegy 380 hektáron termesztenek Magyarországon, ebből csaknem nyolcvan hektáron üvegházban, húsz hektáron fűtött fóliával, míg háromszáz hektáron hideg fóliával. A FruitVeB elnöke hangsúlyozta: míg bő tíz éve még 900 hektáron termesztettek hideg fóliás paradicsomot, addig mára ez 250-270 hektárra zsugorodott, már nem éri meg ezzel foglalkozni.

Egy négyzetméterre vetítve üvegházban 50-60 kilogrammnyi terméssel lehet számolni, hideg fóliás módszerrel csak 20-25 kiló paradicsom szedhető. A szabadföldi termesztésben az utóbbi években számottevően növekedett az ipari célra előállított paradicsom vetésterülete, az étkezési paradicsom pedig eltűnt. Míg 2011-ben mindössze 15 ezer tonna ipari paradicsom megvásárlására kötöttek szerződést a magyarországi feldolgozóüzemek, addig jelenleg 110-120 ezer tonnát is feldolgoznak évente, világszerte emelkedett ugyanis a kereslet a paradicsomsűrítmények, ketchupok iránt. Csaknem 1500 hektáron foglalkoznak ipari paradicsomtermesztéssel, hektáronként a nyolcvantonnás hozam is elérhető, az előállítási folyamatot gépesítették.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

2019. március 11. 07:36

A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyag-ellátást a öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

Zöldség Videó

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.