Zöldség-Gyümölcs

Nagy lehetőségek rejlenek a városi kertészetben

Syngenta Blog

Ha a városi zöldterületek 10 százalékát kertté alakítanák, akkor az a helyi lakosság 15 százalékát láthatná el zöldségekkel és gyümölcsökkel, állapította meg a Sheffieldi Egyetem kutatócsoportja, akik a Nature Food magazinban tették közzé eredményeiket.

A tudósok a lokális városi kertészetekben rejlő lehetőséget vizsgálva először műholdfelvételek alapján térképezték fel a zöldövezeteket Sheffield területén. A parkok, kertek, útmenti szegélyek és erdők a város 45 százalékát fedik le. Ez az arány egyébként hasonló az Egyesült Királyság többi városához.

Ebből 38 százalékot tesznek ki a házak kertjei, ahol azonnali lehetőség nyílna élelmiszernövények termesztésére.

A kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával számításaik szerint 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget. Legjobb esetben pedig akár fejenként csaknem 100 négyzetméternyi kertet is meg lehetne nyitni, ez négyszerese lenne a jelenlegi brit átlagnak.

Az Egyesült Királyságban a gyümölcsök mindössze 16, a zöldségek 53 százaléka terem belföldön, a többit importálják, így a kutatók szerint ez a lépés jelentősen javíthatná az ország élelmezésbiztonságát.

A teljes paradicsomszükséglet 86 százaléka külföldről érkezik. Ezért a tanulmány azt is megvizsgálta, hogy a talajnélküli – hidropónikus, aquaponiás – megoldások milyen lehetőséget teremtenének. A sheffieldi lapos háztetők összesen 32 hektárnyi területet fednek le, így akár ezek is hozzájárulhatnának a városi termesztéshez.

Dr. Jill Edmondson, a Sheffieldi Egyetem környezettudósa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta: “még a rendelkezésre álló földterület kis százalékának megművelése is javítaná a városi lakosság egészségét, egészségesebbé tenné a város környezetét és elősegíthetné a biztonságosabb élelmiszerrendszer kiépítését.”

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.

Módosult a kertészeti gépbeszerzési pályázat

2019. január 16. 12:33

Több ponton változott a „Kertészet korszerűsítése- Kertészeti gépbeszerzés támogatása” című felhívás.

Jéggel a fagy ellen: fagyriasztás és fagyvédelmi öntözési rendszer

2019. április 9. 16:37

A precíziós gazdálkodás elengedhetetlen elemei a saját területre vonatkozó agrometeorológiai adatok. A szántóföldi kultúrákban történő hasznosításon túl újabb felhasználási területe a tavaszi fagyriasztás és fagyvédelmi öntözésirendszer-vezérlés a gyümölcsösökben.

A világ egyik legédesebb paradicsoma Veresegyházról jön

2018. május 18. 07:12

A világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik Veresegyházon. A vállalkozás 2016-ig 85 százalékban exportra termelt, de az ügyvezető tudatosan csökkentette az arányt, mert nagy dobásra készül.