Zöldség-Gyümölcs

Nem várható élénkülés idén a konzerv és fagyasztott zöldség szektorban

Agrofórum Online

Idén sem számítanak emelkedésre a feldolgozóipari cégek által hasznosított csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termesztésében.

Idén sem számítanak emelkedésre a szakemberek a főként exportpiacokon értékesített, feldolgozóipari cégek által hasznosított csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termesztésében. A visszaesést a gyengülő külpiaci kereslet okozza. Magyarország adottságai e szektorban kiemelkedőek: csemegekukorica termőterületünk Európában a legnagyobb, és a borsó vetésterület is a kiemelkedők között van.

A magyar zöldségfeldolgozás legfontosabb terméke a csemegekukorica, amelyből a hazai gyárak félmillió tonnát dolgoznak fel évente. A zöldborsó és zöldbab pedig azért fontos növény, mert meghosszabbítja a feldolgozók szezonját és valamelyest mérsékli a csemegekukorica piac ingadozásának kockázatait, mondta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője.

– 2015 a szélsőségesen száraz, forró időjárásáról marad emlékezetes. Ez a zöldborsót kevésbé érintette, a termés jóval magasabb lett, mint a korábbi évben. A gyárak így a tervezett mennyiségű nyersanyagot tudtak felvásárolni. Kedvezőtlenül alakult viszont a csemegekukorica, valamint a zöldbab termésátlaga és jövedelmezősége. Az öntözetlen, valamint a gyengén öntözött területeken mindkét növény termése alacsony volt. A jól öntözött területeken is legfeljebb közepes termésszinteket sikerült elérni a gazdálkodóknak, amely jó esetben fedezte csak a költségeiket. A gyárak csemegekukorica felvásárlása a tervezett 80 százalékát sem érte el.

Magyarországon jelenleg 15 cég mintegy 20 feldolgozó üzemében gyártanak konzerv vagy fagyasztott csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termékeket. A feldolgozó kapacitások nem változtak jelentősen az elmúlt 10 évben, de számos üzemben korszerűsítették a technológiát. A feldolgozók a változó piaci igényeknek megfelelő termékek gyártására törekednek. A csemegekukorica termelésben a szuperédes fajták aránya folyamatosan növekszik. A konzervek több mint 70 százaléka szuperédes termék, és több hűtő cégnél is elérte már az 50 százalékot. A zöldborsó szemmérete és  zsengesége  egyre fontosabb a fogyasztóknak, ezt a gyártók igyekeznek figyelembe venni a fajtaválasztásnál és a betakarítás szervezésénél.

A Syngenta kiemelkedő fajtái és technológiai javaslatai hozzájárulnak a feldolgozók és a gazdálkodók sikeres együttműködéséhez. A vállalat jogelődje 1991-ben kapott jogosultságot a nagymagvú zöldségfélék vetőmag importjára és értékesítésére, azóta az egyik legnagyobb vetőmag szállítója a magyar zöldségfeldolgozóknak.

– A Syngenta a nagymagvú zöldségfélék széles fajtaválasztékát és a termesztésükhöz szükséges növényvédő szereket forgalmazza partnereinek. Cégünk mindhárom növény nemesítésével foglalkozik és évente jelennek meg új fajtáink. Idei csemegekukorica újdonságaink között van középkorai szuperédes hibrid (GSS 3071), középérésű szuperédes (GSS 15829R), és normálédes (GH 11754) fajta is. Új zöldborsó fajtáink közül kiemelkedik a lisztharmat és peronoszpóra ellenállósággal is rendelkező Vivado. Zöldbab fajták közül a Momentum és Opportune fajták bevezetésén dolgozunk idén. A termelők növényvédelmi problémáinak hatékony kezelésére a Syngenta széles növényvédő szer választéka áll rendelkezésre.

A magyar termelés többsége egyébként exportra kerül, ezért érzékeny a piaci változásokra. A 2010 utáni évek a termelés folyamatos növekedéséről szóltak: a csemegekukorica vetésterülete 35 ezer hektár fölé emelkedett. A zöldborsó 15 ezer hektár feletti, míg a zöldbab  2 ezer hektárt meghaladó vetésterületet ért el 2014-re. Tavaly mindhárom növény esetében csökkent a termelés, és idén is a vetésterületek csökkenésére lehet számítani, elsősorban a csökkenő konzerv export lehetőségek miatt. A fagyasztott és konzerv termékek nagyobb részét az unió tagországaiba szállítják a feldolgozók. A 2016-ra várható termeléscsökkenést főként a kelet-európai piacok – Oroszország, Ukrajna – bizonytalanságai okozzák.

(Syngenta Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Drágulást és termés kiesést eredményezhet az aszály

2019. április 3. 13:33

A legszárazabb régiókban mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ami már a talajvízkészletét is érinti, és nincs vízutánpótlás.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése II. - Megoldások

2020. január 15. 04:37

Napjainkban a korszerű, talaj nélküli és konténeres paradicsomhajtatás során tapasztalt kiemelkedő terméseredmények (50-70 kg/négyzetméter) elképzelhetetlenek valamilyen megtermékenyítést elősegítő eljárás hiányában.

Hajtatott paprika tavaszi ültetése

2020. március 5. 04:36

Kétségtelen, a jövő útja a vízkultúrás hajtatás, de az úgynevezett előnövények után (pl. hónapos retek, karalábé, fejes saláta, kínai kel stb.), helye lesz a kései ültetésű paprikáknak.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.