Zöldség-Gyümölcs

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

blog.syngenta.hu

Közismert, hogy Izland milyen széles skálán hasznosítja a geotermikus energiát. A termál források vizével fűtenek, ugyanakkor a 103 ezer négyzetkilométeres, de mindössze 340 ezer fős ország villamosenergia-termelésének egynegyedét biztosítja a földhő, ami lehetővé teszi a friss zöldségek termesztését egész évben.

A geotermikus energia tehát nem újdonság, ám a farmerek számára az igaz áttörést az IT technológia hozta, amely lehetővé teszi számukra, hogy távolról, okostelefonról irányítsák a gazdaságot. Amint Knutur Rafn Armann paradicsomtermesztő elmondta, a vezérlást egy számítógép látja el, amely össze van kötve a család saját meteorológiai állomásával, az internet révén pedig a gazda az okostelefonján távolról is látja, mi a helyzet, és ha kell átveheti az irányítást.

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik, mondta a gyümölcsöt és zöldséget csomagoló és forgalmazó Solufelag Gardyrkjumanna ügyvezető igazgatója, Gunnlaugur Karlsson.

A Reuters bemutatja Pall Olafsson farmját, ami az ország szívében, Hveravellirnél van, távol mindentől. Fél évig nemigen emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet, mégis egy év alatt körülbelül 500 tonna paradicsom uborka és paprika terem az üvegházaiban. A természet-adta forró vízzel fűtik az üvegházakat, és azzal állítják elő az elektromos áramot is a világításhoz, hiszen manapság csak három órán át nincs éjszakai sötétség.

Jelenleg Izland teljes áramfogyasztásának mindössze 0,5 százalékát használja a mezőgazdaság, és a farmerek azt szeretnék, ha a kormány olyan kedvezményes villamosenergia tarifát biztosítana számukra, mint a nagyfogyasztó alumíniumiparnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Takácsatkák elleni védekezés kertészeti kultúrákban

2018. szeptember 24. 07:21

Fontos tisztában lenni vele, hogy az atkák nem rovarok, hanem a pókszabásúakhoz tartoznak. Ne csodálkozzanak tehát, ha a sok rovarölő szer sem gyéríti a létszámukat.

Sérült, szennyezett zöldséget és gyümölcsöt kerestek a hipermarketekben

2018. december 20. 08:15

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Mennyi vetőmagot vásároljunk családunk zöldségellátására?

2019. január 3. 14:18

Megtervezhetjük, mennyi vetőmagot vásároljunk egyes zöldségfajtákból, hogy fedezzük családunk igényeit abban az időszakban, amikor termeszteni tudunk a kertünkben. Ehhez el kell döntenünk, milyen zöldségfajtákat szeretnénk termeszteni idén, mekkora terület áll ehhez rendelkezésre, majd ennek tudatában becsülhetjük meg a szükséges vetőmag-mennyiséget.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.