Zöldség-Gyümölcs

Syngenta: folyamatosan nő a paradicsom termésmennyisége

Agrofórum Online

Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére, 400 hektárra csökkent, a termésmennyiség az elmúlt években folyamatosan nőtt, meghaladta a 110 ezer tonnát.

Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére, 400 hektárra csökkent, a termésmennyiség az elmúlt években folyamatosan nőtt, meghaladta a 110 ezer tonnát. Az így elért, akár félszáz kilogramm négyzetméterenkénti termésátlag pedig már bizakodásra adhat okot – derül ki a növényvédőszer- és vetőmag értékesítő Syngenta Magyarország adataiból.

A közleményben Antal Gyula, a Syngenta zöldség kampánymenedzsere a cég szakmai rendezvényén pénteken Szentesen elmondta: a hajtatott paradicsom termőterülete jelentősen csökkent. Míg 2002-ben 950 hektáron termeltek, addig most alig haladja meg a 400 hektárt. A termésmennyiség viszont évek óta növekszik a technológiai színvonal emelkedésének köszönhetően. A hagyományos „fóliás” termesztés megszűnőben van, felváltja a modern üvegházakban történő intenzív, talaj nélküli termelés – tette hozzá. A paradicsomtermelők tavaly a közepesnél jobb évet zártak: a tavaszi időszakban az árak gyorsan csökkentek, nyárra viszont emelkedtek, az ősz pedig a sokéves átlaghoz képest is kiemelkedő volt.

A közlemény szerint az 1500 hektáron zajló hajtatott paprikatermesztés esetében a termésátlag négyzetméterenként 10-25 kilogrammra tehető. A hagyományos fehér paprika szempontjából 2014 rossz évnek tekinthető: a tavasszal kialakult alacsony árak az egész évet jellemezték, sokan emiatt váltottak idén kápia paprikára.

A szakember az idei szezonról elmondta: az európai zöldségtermesztést komolyan érinti az Oroszország által bevezetett behozatali tilalom. Úgy látják, hogy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) is befolyásolhatja az import zöldségek mennyiségét, mert a rendszerrel nehézkessé és kockázatossá válik külföldről behozni és áfa nélkül értékesíteni a zöldséget. Jelezte: a legtöbb zöldség fajban jobb termelői árak vannak, mint a tavaly és ez remélhetőleg kitart az egész szezonban is.

Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke kifejtette: nagyon fontos az élelmiszerbiztonság szempontjából a szántóföldtől az asztalig tartó nyomon követhetőség. Ez lehetővé teszi, hogy célzottan és gyorsan intézkedni tudjanak a hatóságok kérdéses esetekben, így óvják a fogyasztókat és a tisztességes termelőket. Jól érzékelhető az ágazatban a technológiai fejlődés, a régi típusú fóliasátrak fogynak, míg nagy felületű modern üvegházak épülnek. Paradicsom esetében kitörési pontnak nevezte az intenzívebb termelést, amihez beruházásokra lenne szükség. Az igazi áttörés a 100 hektáros bővülés lenne, így áprilistól november végéig jó minőséggel jelen lehetne lenni a külföldi piacokon is – mondta.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.

Már elindult a spárgaszezon Csongrád megyében

2019. március 27. 14:03

A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.