Zöldség-Gyümölcs

Történelmi körtefajták újratöltve

Agrofórum Online

Történelmi kalandozásunk tovább folytatódik a körtefajták világában. Ezúttal a pálinkakedvelőknek is kedvezünk: megtudhatják, melyik fajtából készült (vagy még ma is készül?) a legfinomabb pálinka Magyarországon.

Elsősorban a Duna-Tisza közén élő, gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodók ismerhetik a vélhetően történelmi, magyar körtefajtát, az Arabitkát. A szakirodalom szerint az egyik legjobb korán érő fajtaként tekinthetünk rá, amely szinte pontosan az Árpávalérővel egy időben érik. A gyümölcsfa által nevelt apró méretű, aranysárga héjú gyümölcsök ízére nem lehet panasz, édes, leveses, ezért is vált régen a fogyasztók egyik kedvencévé. Termesztése azoknak a gazdáknak javasolt, akik azonnali, piaci értékesítésre szánják, eltartási ideje ugyanis rövid, mindössze egy hét, de cserébe a szállítást jól tűri. A termesztők között azért vált népszerűvé, mert kifejezetten szívós fajta, termőhelyre és éghajlatra igénytelen, betegségeknek ellenálló.

Ismeretlen eredetű, de történelmi körtefajta a Bohusné körte. Nevét Bohus Gábor után kapta, Ő volt, aki kezdeményezte a fajta termesztésbe vonását. Gyümölcse kis-közepes méretű, színe sötétebb-vöröses. Kiváló piaci fajta, édes, kissé savas ízű gyümölcse szottyosodásra nem hajlamos. A termelők egyik legnagyobb problémája lehet, hogy a szüret idejét az elhúzódó érési időszak miatt nem könnyű meghatározni. Termőhelyére igényes, napos, nem túl magas hőmérsékletű területen érzi jól magát, ahol a talaj tápanyagokban gazdag. Levélfoltosodásra és tűzelhalásra fogékony fajta.

Végezetül tegyünk említést egy igazi pálinkának való fajtáról, a Tüskés körtéről. Származása ismeretlen, de hazánkban kiemelt fontossággal bír már megjelenésétől fogva. A Tüskés körtefa által nevelt gyümölcsök alakjuk alapján összetéveszthetőek más fajtákkal, de különleges íze, zamata semelyik egyéb fajtához nem hasonlítható. Többféle felhasználásra is ideális: van, aki éréskor frissen szereti fogyasztani, mások inkább akkor eszik, amikor már barnul a gyümölcshús és persze sokan készítenek belőle pálinkát és aszalt gyümölcsöt is. Gyümölcshúsa fehér színű, de az érés során bebarnul, szottyosodik. Ettől azonban nem kell megijedni, ugyanis ekkor válik igazán édessé a gyümölcs.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát - Az alma szakszerű metszése (I. rész - karcsú orsó)

2019. március 21. 08:39

A termőkorú almafákon a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.

Gyümölcs Videó

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

2019. február 19. 08:36

Újabb három történelmi almafajta kerül bemutatásra, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Ezek a fajták a London pepin, a Bőralma és a Pónyik alma.

IVIFHO – 2018 Stuttgartban, az innováció fellegvárában

2018. október 2. 07:22

November első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyitja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában.