A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája a borkultúrában nagy figyelmet érdemel. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 22 hazai borvidék 58 067 hektár termőterületét tartja nyilván (HNT, 2015). A hegyközségek a bortermelés hivatalos alapegységei. Néhány fajta a fehérborszőlők közül: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Bianca, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olaszrizling; a vörösborszőlők közül: Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Othello, Medina, Cabernet sauvignon, Zweigelt. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről, valamint a borászattal kapcsolatban érdekes információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2017. január 22.
A ProWein rendezvényt március 19. és 21. között Düsseldorfban tartják, méghozzá minden idők legnagyobb magyar részvételével!
2017. január 17.
A ProWeinon külön standon állít ki a nyolc fiatal magyar borászt képviselő Happy Hungarian Wines, illetve a Tokaj Disznókő, a Grand Tokaj és Dúzsi Tamás Pincészete.
2017. január 16.
A borászati fejlesztésekre beadott pályázatok forrásigénye már most meghaladja a rendelkezésre álló negyvenmilliárd forintot.
2016. december 23.
Megjelent a Borkiválóságok Könyve 2016. harmadik kötete, amely az évvégi ünnepekre hangolódva a hazai aszú- és pezsgőkiválóságokat sorakoztatja fel.
2016. december 6.
A bort alkalmanként fogyasztók körében, borvásárláskor a legtöbbször előkerülő kívánság, hogy illatos, muskotályos tételt szeretnének.
2016. november 30.
A borászatok termelési értéke 101 milliárd forint, amely a teljes élelmiszeripari termelés 3,2%-ának felel meg.
2016. november 28.
A régió egyik legrangosabb borászati szakkiállításán, Lengyelországban a borászat 2008-as Fríz Hárslevelű bora nyert aranyérmet, míg a hazai újborok versenyében a Dubicz Kékfrankos Rosé bora ért el hasonló eredményt.
2016. november 21.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén ősszel rendezvénysorozatot indított élelmiszeripari vállalatok részére. Az ötödik alkalom középpontjában az alkoholos italgyártás lesz.
2016. november 18.
A Villányi Franc már most fogalommá vált, jóval többet jelent, mint egy egyszerű cabernet franc.