Címke: Szőlő

szőlő

A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.

Kapcsolódó címkék

állásbörzeLamborghiniborrugós boronaTokaji Borvidékborsóőszi takarmányborsóbórhiányfogasboronaboronauborka mozaik vírusbordás keluborkaszárazborsótárcsás boronaTrelleborgBorealis L.A.T. Hungária Kft.kígyóuborkaKer-Bor Kft.Kalmár TiborbíborherezsomborforgóboronaUrbán ZsomborborszőlőÉv BortermelőjeborászbioborMagyar Bor AkadémiaÉv Borászaborászati gépek beszerzéseborászatborászati gépborpiacPolgár GáborBenedek BorbálaBalatonboglári Borgazdasági Zrt.borversenyhengerboronazöldborsóSoproni borvidéktalajborításFrittmann borászatMagyar Szőlő- és Bortermelők Egyesületeborászati támogatásBoros JánosNemzeti Borkiválóság Programborsózsizsikbőrcsomósodás-kórbőrcsomósodáskórmátrai borvidékDubicz Borászat és SzőlőbirtokPannónia Női Borrendborászati szakkiállításTarcali GáborCatros tárcsás boronaOrszágos Syngenta BorversenyKoch borászatkisüzemi bortermelőszekszárdi borvidéktolnai borvidéksalátauborkakonzervuborkaMagyar Borok Eredetmintázati Térképe Programbormarketingrozébornemzeti borkincstár programÉv Bortermelője 2017borvidékMagyar Bor NagydíjMagyar Borszakírók KöreKülhoni Magyar Borászok EgyesületeborkrémlevessárgaborsóDél-Balatoni borvidékborközpontBorjog és Bormarketing Konferenciaborászati ágazatborjúborkóstolóDr. Csíbor IstvánfehérborvörösborBidló Gáborélelmiszer-laboratóriumhajtatott uborkaEgri BorvidékGál TiborBorászok BorászaBorsó-aknázólégyborsórozsdauborkalisztharmatBorreformBorealisBalatonboglári borvidékCanter Borházborókaszúboróka-pajzstetűborókarozsdaUgron Ákos GáborLászló Tibor ZoltánKecskeméti barackpálinka és borfesztiválBordeauxközösségi borfeldolgozóuborka peronoszpóravörösborfesztiválBorkultúraBorkóstolásBormedencefürtös uborkaÚjborfesztiválnyílbordázatszőlő-bor nemzeti támogatási programlaboratóriumKifejtő borsóVelőborsóCukorborsóCsokiLaBorBorhibaBorbetegségBorkezelésBorfogyasztásMegyimóri GáborBorsodi Sörgyárborexportforralt borAz Év bortermelője MagyarországonBorealis L.A.TPannonhalmi borvidékborzseléOrszágos Borszakértő BizottságBorsos malombörtönJásdi BorteraszBorjour MagnumbortermelésBalla Borászataz Év bortermelőjeMénesi borvidékborokOrszágos Borversenyjúlia-borbolyaNeszmélyi BorvidékIX. Akali Bor Napja Mandulavirágzáskorborkülönlegességjégborfőborszáraz bora szemelt szőlőből készült bora töppedt szőlőből készült borA&L Canada LaboratóriumBőralmacsicseriborsóbórtrágyázásborászati szakbemutatóBorealis L.A.T Hungary Kft.Budai ArborétumarborétumKenyér és BorünnepbortermelőkNagy-Somlói Borvidékborsó-levéltetűeAmborsiaborászati pályázatborostyánerdőborításAvasi BorangolásborházakborünnepXXV. Szegedi BorfesztiválOrbán napi BorünnepbioborversenybóraxlaborfelszerelésekNémet Borászati IntézetcsomborDuna menti borrégióBalatoni Hal- és BorünnepborászokXXVII. Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi BorversenybortúraborvacsoraBükki borvidékVinalia Bajai Nemzetközi BorfesztiválVingardium Borligetborókaborsikafűbordóilésóskaborbolyabor roadshowborágazatBalatonBorborlepárlásegri borXIV. Gyógy-Bor NapokXXVI. Vonyarci Boros ForgatagborsómolyborsólevéltetűBor7Badacsonyi BorvidékgyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési KutatóintézettojásgyümölcsÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadászöldség-gyümölcsalternáriás gyümölcsfoltosságegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon GyümölcsalmaDalmand Zrt.szalmaHinfner KálmánalmavarasodásMagyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetemobilalkalmazásszalmaszecskázópálmaolajalmamolyalmalevél-aknázómolyalmafazöld alma levéltetűalmalevél-atkaléalmaalmafa lisztharmatalmaültetvényforgalmazásHoneycrisp almaDalmandalmafiloxériaSzabolcsi almadíszalmaalmalisztharmatalmafa vértetűszalmadarázsszalmabálaalkalmazásalmatermelésalmatermesztésipari almaalma keserűfoltosságalma gubacsszúnyogalmaágazatalmalébirsalmaKenessey Kálmánalkalmazottfrissen préselt almaléNFC almaléforgalmazókforgalmazóétkezési almarzisztens almafajtaalmafajtákmodern almafajtákHonti almatéli fehér kálvil almarétesalmaPónyik almazöld almalevéltetűKálmán körteNemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerhúsforgalmazáslevélpirosító alma-levéltetűalmatermésűekgépforgalmazásterményforgalmazásalmalé sűrítménypálmaliliomalmapiacőszibarackzöld őszibarack levéltetűhamvas őszibarack levéltetűhomokháti őszibarack pálinkameggyMagyar Meggytermelők SzövetségemeggylevesmeggybefőttIpari meggycseresznyemeggymeggyfúró ormányosbabérmeggymeggyrázóléipari meggyzselnicemeggy-levéltetűcseresznyeamerikai keleti cseresznyelégyeurópai cseresznyelégyCseresznyelégyfekete cseresznye-levéltetűcseresznyeexportszilvaÁllami Ménesgazdaság SzilvásváradszilvamolySzarvasi Szilvanappoloskaszagú szilvadarázsbábaszilvaszilva levélatkaÁzsiai datolyaszilvaVirginiai datolyaszilvaLótuszszilvavérszilvaKökényszilvaMarianna szilvaszilvatermésszilvatermesztésszilvarozsdaszilvadarázsszilvaorrú keszeg
Agrárhírek / Szőlő-Bor

Zárlatot rendeltek el Pécsen aranyszínű sárgaság fertőzése miatt

2018. november 6.

A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Különleges szőlők a pécsi gyűjteményben

2018. november 4.

Termesztett növényeink közül a szőlő az egyik legformagazdagabb. Variabilitásának kialakulásához a több évezredes termesztése is hozzájárult. A pécsi gyűjtemény számos olyan különleges szőlővel is rendelkezik, amelyek külső megjelenési formájukban a közismert fajtákhoz képest jelentősebb eltéréssel rendelkeznek. A cikk ezen érdekes, különleges szőlők közül mutat be néhányat.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Nem lesz tokaji bora a Varga Pincészetnek

2018. október 25.

Mintegy 14,7 millió palack bort értékesít Magyarországon a Varga Pincészet Kft. az idén, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyival. Jövőre a palackozó kapacitását 40 százalékkal, óránként 10 ezerről 14 ezer palackra emeli - közölte a pincészet egyik tulajdonosa.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25.

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Agrárhírek / Terményárak

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23.

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A szőlőfürt, a szőlőbogyó és a szőlőmag - gazdasági hasznuk van

2018. október 21.

A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16.

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A nitrogénpótlás mértékének irányelvei szőlőültetvényekben

2018. október 14.

A nitrogén fontos a szőlőben. A szőlőültetvényekben ezért helyesen kell megállapítani a nitrogénpótlás mértékét. A számításhoz számos tényezőre kell figyelni: talajtani sajátosságok, a tőkék növekedési ereje, a talajápolás módja, az évjárat hatásai.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11.

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.