A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A zöldségfélék (kb. 200 növényfaj) az emberi táplálkozásban nem csak biológiai energiaforrást jelentenek, hanem az emberi szervezet számára kis energiafelvétel mellett sok biológiailag értékes tápanyagot is. Fogyaszthatók nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt, így sokféle elkészítési módot kínálnak. Ásványianyag-tartalmuk általában magas, vitaminokban is gazdagok. Magyarországon az összes zöldségféle termőterülete mintegy 94 ezer hektár, a betakarított összes termés 1,66 millió tonna (KSH, 2017). Legfontosabb termesztett zöldségfélék hazánkban: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, zöldpaprika, uborka, dinnye, zöldborsó, zöldbab, fejes káposzta, fejes saláta, fűszerpaprika, csemegekukorica, spárgatök. A zöldségfélékkel kapcsolatos szakcikkeket talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.
2016. június 25.
A körzetben 280-300 hektár uborkát termesztenek, a terület 25 százaléka szinte teljes mértékben, 100 százalékosan károsodott.
2016. március 11.
A kertészeti ágazatok összes kibocsátása 2015-ben 376,9 milliárd forint volt, a teljes mezőgazdasági kibocsátás 15,4 százalékát tette ki.
2016. február 17.
Idén sem számítanak emelkedésre a feldolgozóipari cégek által hasznosított csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termesztésében.
2016. február 16.
A Cuproxat FW hazai bevezetése 1993-ban új kategóriát teremtett a rézkészítmények piacán.
2016. február 15.
A gyümölcsök ára 19 százalékkal nőtt, ezen belül az almáé 27, a szőlőé 10 százalékkal emelkedett.
2016. február 10.
2016. március 10-11 én második alkalommal rendezik meg a Zsendülés Kertészeti Konferenciát.
2016. január 30.
Magyarországon, szabadföldön keveset termesztenek tojásgyümölcsből, elsősorban a házi, ill. hobbi kertek növénye, de hajtatása 50-100 ha szokott lenni.
2016. január 15.
A legkisebb mértékben, 7,2 százalékkal, a zöldségféléké, a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal, a gyümölcsöké.
2016. január 11.
Az intenzív energiabevitellel dolgozó növénytermesztés az utóbbi időben kimagasló termésnövekedést ért el.