A zöldségtermesztés a zöldségfélék közé tartozó növények termelésével foglalkozó tevékenység. A zöldségfélék lágy szárú, általában intenzív művelést igénylő növények, melyeket emberi táplálékként nyersen vagy feldolgozva használhatunk fel. Nagy a biológiai értékük, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagot tartalmaznak. Hazánk adottságai a zöldségtermesztésre általában jónak mondhatók. Magyarországon 40-42 fajt termesztenek mintegy 94 000 hektáron, ahol 2017-ben összesen 1,657 millió tonna zöldségfélét állítottak elő (KSH). A zöldségtermesztés alágazatai: szabadföldi termesztés, zöldséghajtatás, zöldségmagtermesztés. Legfontosabb termesztett zöldségféléink: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, zöldpaprika, uborka, dinnye, zöldborsó, zöldbab, fejes káposzta, fejes saláta, fűszerpaprika, csemegekukorica, spárgatök. Az Agrofórum Online szakportálon hasznos információkat talál a zöldségtermesztés témakörében.
2017. október 17.
Mivel a hazai termelés csökken, a fogyasztás viszont nő, egyre több importra szorulunk.
2017. október 16.
Sok szabadföldön gazdálkodó kertész is ősszel használ összetett műtrágya formájában jelentős mennyiségű nitrogént.
2017. szeptember 28.
Sok esetben a fényviszonyok romlását követő gyors vízfelhasználás-csökkenést a termesztők nem veszik figyelembe.
2017. szeptember 26.
Biztatónak mondható, hogy a korábbi évekhez képest a nitrogén esetében 18%-kal, a foszfor esetében 10%-kal nőtt a felhasználás.
2017. szeptember 13.
Maga az ödéma, ha nem fertőződik el - ugyan csúnya jelenség - de nem veszélyes.
2017. szeptember 7.
A nagy tápanyagigényű, hosszú tenyészidejű, ipari és tárolási zöldségfélékre a trágyamegosztás szabálya mindenképpen érvényes.
2017. szeptember 1.
Intenzív termesztést folytató gazdaságokban rendszerint az ionantagonizmus, azaz az egyoldalú NPK trágyázás lehet az oka a magnéziumhiánynak.
2017. augusztus 28.
Augusztus közepétől azonban újra vethető, magszárképződésével már nem kell számolni.
2017. augusztus 24.
A karfiol igényesebb a hőmérsékletre, a páratartalomra és a tápanyagok, mindenek előtt néhány mikroelem ellátása iránt.