Inváziós gyomfajok Magyarországon: a kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum SOMM. et LEV.) és a Sosnowsky-medvetalp (Heracleum sosnowskyi MANDEN.)

2019. március 15. 13:31

Az inváziós fajok közül humán egészségügyi szempontok miatt a veszélyes medvetalp fajok (Heracleum sp.) kiemelt figyelmet érdemelnek. Az emberre azért veszélyes mindkét nagy termetű medvetalp faj, mert nagy mennyiségben tartalmaznak furanokumarinokat, amelyek. legnagyobb koncentrációban a levelekben találhatóak. A növény érintése égési sérülésekre emlékeztető hólyagok kialakulását okozhatja.

A bogyósok gyomszabályozásáról összefoglalóan

2019. március 15. 13:16

A bogyós ültetvényekben előforduló gyomnövények bemutatását követően a cikkben a telepítés előtti mechanikai és vegyszeres gyomirtás részleteit, illetve az arotechnikai, mechanikai védekezés lehetőségeit ismerhetik meg, majd ezt követi az egyes bogyós kultúrák gyomszabályozásának ismertetése.

Állami elismerésre előterjesztett kalászos fajták

2019. március 15. 13:03

Állami elismerésre előterjesztett őszi búza, őszi durumbúza, tritikále és őszi árpa fajták leírása a NÉBIH összeállításában.

Ki csinálja jobban? – Búza termesztéstechnológia hazánkban és az Egyesült Államokban

2019. március 15. 09:17

Izgalmas szakmai tapasztalatokat oszt meg a szerző, aki az USA búzatermesztésének agrotechnikai elemeit ismerte meg egy kansasi, több mint 10 000 hektáros nagygazdaságban.

Fókuszban a genotípus – fajta/hibridspecifikus agrotechnika alapelvei a búzánál és repcénél

2019. március 15. 08:57

A genotípus helyes vagy helytelen megválasztása egy adott növény esetében már „starthelyzetben” eldöntheti a növény termesztésének hatékonyságát, jövedelmezőségét. A genotípust egyszerre kell adaptálnunk az ökológiai feltételekhez (időjárás, talaj), valamint az agrotechnikai elemekhez (előveteménytől a trágyázáson, növényvédelmen át a betakarításig).

ZÉRO tolerancia a gyomokkal szemben

2019. március 14. 13:18

A gyomfelvételezés módjának, értékelésének kidolgozása Dr. Újvárosi Miklós nevéhez fűződik. Az első 1947-ben, 80 község határában a rendszeresen talajművelés alá vont szántókon végzett felvételezéshez képest jelentősen átalakult a hazai gyomösszetétel. A tulajdonviszonyok, a gyomirtás változásával, új veszélyes gyomok megjelenésével indokolták a gyomflóra változását a magyar gyomkutatók.

Miért érdekes a tájtörténet? – Hogyan használható a tájtörténet elemzés a fenntartható gazdálkodás megalapozásához? 2. rész

2019. március 14. 12:47

Az előző cikkben áttekintettük milyen tájváltozások voltak jellemzőek a múltban, most a történeti térképekről szóló rövid áttekintő után, nézzünk néhány példát a múlt és jelen tájhasználatára különösen néhány olyan térségben, ahol ma belvíz vagy eróziós problémák vannak.

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

2019. március 14. 10:51

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) bemutatta új fejlesztéseit: a SmartDepth mélységállító rendszert, a FurrowForce barázdazáró rendszert és a 20/20 monitor applikációt.

Mi lesz ma a vacsora? – Útjára indul a tavaszi sertéskampány

2019. március 14. 09:38

Értékes vitaminok és ásványi anyagok tárháza a sertéshús, mégis sokan ódzkodnak a vörös húsok fogyasztásától. Pedig változatos receptekkel, könnyű köretekkel és kevés zsiradék felhasználásával remek, – és nem utolsó sorban egészséges – fogások készíthetők belőle.

Fókuszáljunk a levélbetegségekre is…

2019. március 13. 12:09

Az enyhe téli időjárás, a némi hótakaró ellenére, országos viszonylatban, rendkívül vegyes képet mutatnak a kalászosok. Vannak jól telelt, erős állományok, de ugyanakkor találkozhatunk a késői vetés vagy őszi csapadékhiány miatt gyengébben fejlett állományokkal is. Nehéz feladat olyan technológiát ajánlani, amely minden területen egyformán sikeresen alkalmazható.