Zöldség

Árnyékoló hálóval a zöldségnövények napégése ellen

Agrofórum Online

A klímaváltozás a növénytermesztésen belül elsősorban azoknak a növényeknek a terméseredményeire lesz jelentős hatással, amelyek különösen „klímaérzékenyek”, azaz a hőmérséklet, a páratartalom, a fényviszonyok, stb. változása az átlagosnál nagyobb mértékben befolyásolja a fejlődésüket, termőképességüket, termésminőségüket. Ide tartoznak a nálunk termesztett zöldségnövények döntő többsége. A fénnyel kapcsolatos várható változások máris érzékelhetőek: nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV sugárzás aránya, különös mértékben az UV-B sugárzás.

Amíg kora tavasszal és ősszel a fagytól, a hidegtől védjük a növényeket, és igyekszünk a fényt maximális mértékben kihasználni, hasznosítani, addig a nyári hónapokban egyre komolyabb gondot jelent az intenzív sugárzástól a termesztett növényeinket megvédeni, az egyre gyakoribb légköri aszály kapcsán az alacsony páratartalom káros hatásaitól megóvni. 

A tűző nap következtében egyre gyakoribb jelenség a napégés, a levelek perzselődése. Korábban is lehetett egy-két növény esetében a napégés tünetével, a világos színű, száraz szövetelhalással találkozni (pl. zöldbab), viszont napjainkban szinte általános a paprikán, a paradicsomon, az uborkán, a káposztaféléken, de a szőlőnél, gyümölcsféléken is gyakori jelenség. Fóliák és üvegházaknál lehetőség van a héjazat festésére, szabadföldi termesztésnél egyetlen lehetőség az árnyékoló hálók kifeszítése. Eddigi vizsgálatok szerint legelőnyösebbeknek a duplán vagy háromszoros rétegben kifeszített sárga és sárgás-vörös raschel hálók használata bizonyult, de más színezésűek is (pl. zöld) jelentős védelmet mutattak a káros napsugárzással szemben.

Az árnyékolók más kedvező hatást is kifejtettek: alattuk kedvezőbben alakult a léghőmérséklet, kisebb volt az éjszakai és a déli hőmérséklet közötti ingadozás, és magasabb volt a levegő páratartalma. Azáltal, hogy a déli órákban nem melegedett fel olyan mértékben a levegő, jobb volt a bogyók színesedése, a paradicsomnál nem jelentkezett a zöldtalpasság betegségre is emlékeztető, kocsány körüli sárgás-barna karima.

Az árnyékolók hatásának tudható be, hogy ritkábban fordult elő a paprikák esetében tapasztalható kényszerérés, amikor a még fejletlen bogyók pirosodni kezdenek, és csúcsukon foltosodás indul meg. A hálók alatt magasabb volt a légnedvesség, mint a szabadban. Ennek következtében jobban kötött az uborka, a paradicsom, fényesebbek lettek a paprika és a padlizsán bogyói, és a termések felületén gyakran látható apró hajszálrepedések az árnyékolás hatására nem alakulnak ki.

A raschel hálók kifeszítésével, amelyek nem igényelnek erős tartószerkezetet – súlyuk mindössze 35g/m2 – a jégkárok ellen is hatásosan védekezhetünk. A hálókat a gyártók többnyire fény-stabilizátorral látják el, ami élettartamukat 4-5 évre megnöveli.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

A hazai paradicsom ára emelkedett, az importé csökkent

2018. november 16. 09:39

Az idei év 1–45. hetében a termesztőberendezésből származó paradicsom ára emelkedett az előző év azonos időszakához képest: a gömb típusúé 7 százalékkal (460 forint/kilogramm), a fürtösé 8 százalékkal (554 forint/kilogramm).

Európai Friss Kalandok: ösztönözni kell a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

2019. április 13. 04:37

Az Európai Friss Kalandok elnevezésű hároméves, 2018-2020 közötti edukációs kampány főként a gyermekeket és a gyermekes családokat ösztönzi a friss zöldség és gyümölcs fogyasztására.

Hónapos retek hajtatása

2020. január 22. 05:36

A hazai hajtatott retek sajátossága - amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható importtól - nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba.