Zöldség

Ödémás betegségek a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

A vízkórság vagy ödéma ismert betegség a zöldségtermesztésben. Különösen kora tavasszal, télen és ősszel szokott jelentkezni a hajtatott kultúrákban, de ismert a szabadföldi káposztaféléknél is. A fonáki oldalon, ritkábban a levél színén is apró hólyagok (vízhólyagok) képződnek, amelyek idővel felrepednek, és jobb esetben beszáradnak, elparásodnak, rosszabb esetben gombás betegségek manifesztálódnak a sérült levélfelületén.

1. kép: Ödémás betegség paradicsomon – kezdeti tünetek

Maga az ödéma, ha nem fertőződik el – ugyan csúnya jelenség, de – nem veszélyes. Beszáradt, parás foltok alakulnak ki, a levelek ennek következtében kisebb-nagyobb mértékben deformálódnak, de maga a növény kinövi (1-2 kép). Viszont, ha elfertőződik, pl. a szürkepenész, a fitoftóra, a baktériumos betegségek súlyos károkat okozhat.


2. kép: Ödémás betegség paradicsomon – beparásodott levélfelület

A tünetek először mindig a szellőzőktől, fűtéstől távol eső helyeken alakulnak ki. Ha ilyenkor intenzív szellőztetéssel, az öntözés szüneteltetésével és gombaölő szerekkel permetezni tudunk, a baj megelőzhető.

(Terbe István – Agrofórum Online)

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Palántanevelésben nélkülözhetetlenek a tőzegek

2020. január 24. 04:36

Palántanevelésre számos mesterséges és természetes, szerves és szervetlen anyagot használnak a világon, de a szaporítóföldeknek döntő többsége tőzeg vagy tőzegből készült földkeverék.

Gyakori gond az öntözés során a szórófejek eltömődése

2019. július 2. 07:37

Az öntözési technika fejlődése, a precíziós öntözés, egyre szigorúbb követelményeket támaszt a vízminőséggel szemben. Pontos víz- és tápoldat-adagolásnál használatos szórófejek és csepegtető testek rendkívül érzékenyek a vízminőségre, gyorsan eldugulnak, használhatatlanná válnak.

Az ellenségem ellensége a barátom – A ragadozó atkák

2018. június 28. 09:44

Elsősorban a hajtott zöldségkultúrákban (paradicsom, paprika, uborka, dinnye, padlizsán) és az üvegházi dísznövénytermesztésben vetik be a ragadozó atkákat, viszont egyes képviselőiket gyümölcsültetvényekben is felhasználják. Célszervezeteik között elsősorban tripszek, (széles- és takács-) atkák, valamint liszteskék szerepelnek.  

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.