Zöldség

Téli tápanyaghiány hajtatásban?

Agrofórum Online

Nehezen elképzelhető, hogy hajtatásban, ahol tápanyagban gazdag talajon folyik a termesztés, és télen, amikor a lassú fejlődés miatt egyébként is kisebb a növények tápanyagfelvétele, hiánytünetek (sárga és világos levelek, lassú lombnövekedés) alakuljanak ki paprikán, paradicsomon és uborkán. Pedig gyakran előfordul.

Januárban, februárban, a leghidegebb téli hónapokban a magas fűtési költségek miatt nem, vagy csak nagyon keveset szellőztetjük az üvegházakat és fóliákat. A páratartalom felgyülemlik, eléri azt a kritikus szintet, a 90-95%-ot, ahol a növények már nem tudnak párologtatni. Párolgás hiányában pedig megszűnik a transzspiráció, és transzspiráció hiányában leáll a tápanyagfelvétel.

Fontos a téli hónapokban is a szellőztetés. Lehet, hogy csak átmeneti zavar alakul ki, de sokkal súlyosabb következményei is gyakran megfigyelhetők, például az uborka hajtásvége elnyálkásodik, elpusztul, a felső levelek kanalasodni kezdenek, a nóduszkon a termések csokrosan jelentkeznek (egy-egy nóduszon 5-8 terméskezdemény is megjelenik). Hasonlóan súlyos tünet a fejes saláta és a kínai kel belső levélszélének rothadása vagy barnulása, az úgynevezett „rand betegség”.

Amennyiben szellőztetéssel sikerül 85% alá nyomni a páratartalmat – és ez nem könnyű, amikor a szabadban is borús idő esetén telített a levegő – megindul a transzspiráció. Ennek érdekében sokszor a „helybenjáratásos” módszert kell alkalmazni, azaz a szellőztetéssel egy időben fűteni.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Folyamatosan növelik az üvegházak számát Oroszországban

2019. február 24. 11:32

Az idei nagy előrelépés előzménye, hogy az elmúlt évben az orosz üvegház-kapacitás 300 hektárral 2500 hektárra növekedett.

Kókuszrost, mint kertészeti gyökérközeg

2020. február 17. 10:27

Hazánkban a kőgyapot mellett leginkább a kókuszrost terjedt el talajt helyettesítő anyagként a zöldséghajtató üzemekben.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.