Agrárközélet

Öntözési és vízgazdálkodási intézetként működik tovább a szarvasi agrárkar

Szent István Egyetem

A Szent István Egyetem vezetősége – a Szenátus tavalyi döntése értelmében és a fenntartóval folytatott egyeztetéseket követően – felmérte az intézmény eredményességét és működési hatékonyságát, melynek alapján célul tűzte ki a szervezet racionális és funkcionális átalakítását. Az új struktúra kialakításának célja az, hogy a Szent István Egyetem megfeleljen a XXI. századi kutatóegyetemi elvárásoknak és már középtávon a világ 100 legjelentősebb agrárorientációjú felsőoktatási intézménye közé kerüljön.

A Szent István Egyetem vezetősége több átfogó fejlesztési irány megvalósításáról döntött az intézmény újra pozicionálása érdekében, így ennek megfelelően sor kerül egyes telephelyek és az oktatást-kutatást végző szervezeti egységek funkcionális átszervezésére. Országos tendencia a felsőoktatásba jelentkezők számának folyamatos csökkenése (mely a születések számának visszaeséséből fakad), különösen igaz ez az agrárképzésekre. Azonban a hallgatói létszámcsökkenés ellenére az elmúlt években a Szent István Egyetem campusainak fenntartási költségei változatlanok maradtak, ami egyre nagyobb terhet ró az intézményre.

A Szent István Egyetem Szenátusa 2019. október 30-i ülésén hozott döntése értelmében az oktatást-kutatást végző szervezeti egységei intézeti struktúrába szerveződve folytatják tevékenységüket, melynek részét képezi a szarvasi telephelyű Agrár- és Gazdaságtudományi Kar átalakítása is. A Kar 2020. február 1-től – közvetlen rektori irányítás mellett – Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetként működik tovább, tevékenységének középpontjában a kutatás áll a szakirányú továbbképzések mellett. Az intézet elsődleges feladata az agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó szakirányú továbbképzések szervezése, tudományos kutatásokban való részvétel, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén.

A komoly tradíciókkal bíró agrár-felsőoktatási intézmény oktatási portfóliójában a felnőttképzési és szakirányú továbbképzési programok szerepelnek, a tanulás lehetőségének egész életpályára történő kiterjesztése érdekében.

A fentiekre tekintettel a 2020/2021-es tanévben nem indul graduális képzés (felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzés) a szarvasi campuson. A szarvasi képzési helyen tanulmányokat folytató hallgatók a tanulmányaikat a Szent István Egyetemen fejezik be, egyéni döntésüknek megfelelően kifutó rendszerben Szarvason, vagy választásuk szerint Gödöllőn, mivel az Egyetem itt is biztosítja az oklevél megszerzésének feltételeit.

A képzési és szolgáltatási, infrastrukturális kapacitások racionálisabb kihasználásával nemcsak a Békés megyei telephely, hanem az egész intézmény hatékonysága növelhető, a képzés és a K+F+I együttműködések tudományterületi fókusza, piaca bővíthető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

Átadták a SZIE Józsefmajori Tanüzemének felújított épületét

2019. október 19. 11:38

A tangazdaságban hosszú távú cél, hogy a sertéstartás mellett a hús feldolgozása is bemutatásra kerüljön saját vágópont és manufakturális húsfeldolgozó üzem létrehozásával.

X. Halászati-Horgászati Szakember Találkozó - a szakmai összefogás a jövő záloga

2020. február 4. 07:37

Tízedik alkalommal rendezte meg január 30-31. között a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke a Gödöllői Halászati-Horgászati Szakember Találkozót.

Kombájnt építettek a mérnökhallgatók - CLAAS UniTech mérnökverseny Törökszentmiklóson

2018. április 25. 07:37

A feladat nehézségét mutatja, hogy az indulás jogát elnyert csapatok közül végül nem mindenki tudott elindulni a törökszentmiklósi versenyen.