Zöldség-Gyümölcs

Áremelést szeretnének az amerikai paradicsomtermelők

NAK/IEG Vu

Az IEG Vu által összegyűjtött információk szerint a kaliforniai paradicsomtermelők 13 %-os emelést kértek a feldolgozóktól a nyersanyagért fizetett tavalyi árhoz képest.

A termelők paradicsomárra vonatkozó kérelme 2020-ra vonatkozóan 10 USD-ral (kb. 3,3 Ft/kg) magasabb a tavaly fizetett (rövid) tonnánkénti 75,50 USD-nél (kb. 24,6 Ft/kg). A növelés iránti kérelem fő oka a kötelező minimálbér emelése és a kaliforniai túlórák fizetésével kapcsolatos új rendeletek változásai.

– A munkaerőköltségek és az összes többi termelési költség növekedése miatt elmaradt az árigazítás az elmúlt években – magyarázta a termelőkhöz közeli forrás, emlékeztetve arra, hogy 2009-ben a termelők 8,0 dollárral többet kaptak a paradicsomukért, de 2013 óta a gazdálkodók szezononként legfeljebb néhány dollár növelést kaptak.

A termelők úgy vélik, hogy az idén korábban köthetnek üzletet, mint az elmúlt néhány évben, amikor csak a szezon kezdete után állapodtak meg a végleges árakról. A decemberi tárgyalások első fordulóján az ajánlatok 71,0 dollár/tonnától (kb. 23,2 Ft/kg) 82,50 dollár/tonnáig (kb. 26,9 Ft/kg) terjedtek, ami azt jelenti, hogy egyes feldolgozók hajlandóak 7,0 dollár /tonnával többet fizetni az alapanyagért, mint a tavalyi 75,50 dollár/tonna.

Ha a termelők kérései teljesülnének, az Amerikai Egyesült Államok lenne az egyetlen fő feldolgozó ország, amely ebben a szezonban áremelésről állapodik meg, míg eddig a többi ország fő feldolgozói a 2019-es az árakon írtak alá szerződéseket. A jelenlegi piaci tendenciák azt sugallják, hogy a paradicsomsűrítmény ára 2020-ban sem lesz sokkal magasabb, mint 2019-ben volt, mivel a globális kibocsátás valószínűleg megfelel vagy kicsivel meghaladja a várható keresletet.

A kiültetések február közepén kezdődtek Kalifornia déli részén. Jelenleg a szárazság a termelők legfontosabb problémája, esőre lenne szükség, mielőtt a kiültetés teljes lendületet kap. Sacramento területén eddig átlag alatti volt a csapadék, februárban például semmi sem esett, míg a hó mennyisége is 50%-kal kevesebb volt az államban, mint egy évvel ezelőtt, ami további vízhiányhoz vezethet a szezon során.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

2019. április 30. 12:24

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

Táj-Tér-Kép Képgaléria

Miért lett lila a paradicsom szára és levelei?

2020. május 19. 12:11

Miért lett lila a paradicsom szára és levele? Ez a jelenség fajtafüggő, mert nem mindegyik az.