Zöldség-Gyümölcs

Áremelést szeretnének az amerikai paradicsomtermelők

NAK/IEG Vu

Az IEG Vu által összegyűjtött információk szerint a kaliforniai paradicsomtermelők 13 %-os emelést kértek a feldolgozóktól a nyersanyagért fizetett tavalyi árhoz képest.

A termelők paradicsomárra vonatkozó kérelme 2020-ra vonatkozóan 10 USD-ral (kb. 3,3 Ft/kg) magasabb a tavaly fizetett (rövid) tonnánkénti 75,50 USD-nél (kb. 24,6 Ft/kg). A növelés iránti kérelem fő oka a kötelező minimálbér emelése és a kaliforniai túlórák fizetésével kapcsolatos új rendeletek változásai.

– A munkaerőköltségek és az összes többi termelési költség növekedése miatt elmaradt az árigazítás az elmúlt években – magyarázta a termelőkhöz közeli forrás, emlékeztetve arra, hogy 2009-ben a termelők 8,0 dollárral többet kaptak a paradicsomukért, de 2013 óta a gazdálkodók szezononként legfeljebb néhány dollár növelést kaptak.

A termelők úgy vélik, hogy az idén korábban köthetnek üzletet, mint az elmúlt néhány évben, amikor csak a szezon kezdete után állapodtak meg a végleges árakról. A decemberi tárgyalások első fordulóján az ajánlatok 71,0 dollár/tonnától (kb. 23,2 Ft/kg) 82,50 dollár/tonnáig (kb. 26,9 Ft/kg) terjedtek, ami azt jelenti, hogy egyes feldolgozók hajlandóak 7,0 dollár /tonnával többet fizetni az alapanyagért, mint a tavalyi 75,50 dollár/tonna.

Ha a termelők kérései teljesülnének, az Amerikai Egyesült Államok lenne az egyetlen fő feldolgozó ország, amely ebben a szezonban áremelésről állapodik meg, míg eddig a többi ország fő feldolgozói a 2019-es az árakon írtak alá szerződéseket. A jelenlegi piaci tendenciák azt sugallják, hogy a paradicsomsűrítmény ára 2020-ban sem lesz sokkal magasabb, mint 2019-ben volt, mivel a globális kibocsátás valószínűleg megfelel vagy kicsivel meghaladja a várható keresletet.

A kiültetések február közepén kezdődtek Kalifornia déli részén. Jelenleg a szárazság a termelők legfontosabb problémája, esőre lenne szükség, mielőtt a kiültetés teljes lendületet kap. Sacramento területén eddig átlag alatti volt a csapadék, februárban például semmi sem esett, míg a hó mennyisége is 50%-kal kevesebb volt az államban, mint egy évvel ezelőtt, ami további vízhiányhoz vezethet a szezon során.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.