A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája a borkultúrában nagy figyelmet érdemel. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 22 hazai borvidék 58 067 hektár termőterületét tartja nyilván (HNT, 2015). A hegyközségek a bortermelés hivatalos alapegységei. Néhány fajta a fehérborszőlők közül: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Bianca, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olaszrizling; a vörösborszőlők közül: Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Othello, Medina, Cabernet sauvignon, Zweigelt. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről, valamint a borászattal kapcsolatban érdekes információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2015. november 2.
Nőtt a szőlő felvásárlási ára, emiatt kis mértékű drágulásra kell számítani a borok piacán.
2015. október 26.
Az előzetes becslések alapján a szólótermelők hektáronként átlagosan 7,0-7,3 tonna terméssel számoltak.
2015. október 12.
Módosul a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló rendelet.
2015. szeptember 9.
A Frittmann családi borászat nyerte a 2015-ös Év Pincészete díjat, amelyet kedden adtak át a társaság telephelyén, Soltvadkerten.
2015. augusztus 27.
Kötelező lesz a boros palack címkéjén megjelölni, hogy melyik országból származó és milyen arányú borral házasították a magyar terméket egy készülő rendelet-módosítás alapján.
2015. augusztus 24.
A szárazság miatt a tavalyinál valamivel alacsonyabb termésre, de nagyon jó minőségre számítanak idén a francia bortermelők.
2015. augusztus 13.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az eddiginél is jobban védje a magyar termékeket az országban, köztük a magyar borokat.
2015. április 19.
A bor Magyarország stratégiai terméke, jelentős exportcikk, a nemzeti karakter egyik meghatározója, a magyar gasztronómiai kultúra szerves része.
2015. március 11.
A Syngenta borversenyén a tokaji Patrícius Borház és a Fitomark Tokaji Borház, valamint a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok egy-egy bora nyerte el a legjobbaknak járó Quadris-díjakat