Állattenyésztés

Hiánycikk a tej a világpiacon

Agrofórum Online

A mai napon jelent meg a KSH fogyasztói árakkal kapcsolatos gyorsjelentése, amely a 2017. októberi időszak eredményeit elemzi. A gyorsjelentésről Egyed Linda, a FINO-Food Kft. ügyvezető igazgatója számolt be.

A tej árának hónapok óta tartó növekedése továbbra is tettenérhető a fogyasztói árak változásában is, így 1,4%-kal emelkedett 2017 szeptemberéhez viszonyítva. A tavalyi év azonos időszakához képest 17,3%-kal nőtt a vaj, 8,1%-kal a sajt ára, ez a tendencia a világpiacon végbemenő folyamatokkal párhuzamos, de annak hatása késleltetve érezhető a hazai piacon. Az elmúlt egy, másfél évben tapasztalható drágulást az Európai Unió 2015-ös döntése alapozta meg, mikor felszámolta a kvótarendszert, ezzel szabadabbá tette a tejpiacot. Ennek következtében a tejtermelés növelésében ambíciót érző országok éves szinten több milliárd literrel megemelték termelésüket, amely a világpiaci kereslet-kínálati viszonyok mellett túltermeléshez vezetett az EU-ban. Ezt követően összeroppantak a kínálati túlsúly nyomása alatt az árak és sok tejtermelő felhagyott a gazdálkodással, mely Európa-szerte tejhiányhoz vezetett. Azonban nemcsak Európában, hanem a világpiacon is hiánycikk a tej, különösen annak zsírfázisa, ezáltal a tejkészítmények ára is emelkedett: ezt a globális drágulást érezhetik a vásárlók jelenleg hazánkban. A vaj tonnánkénti világpiaci ára a 2016-os 2500 euróról 2017 őszére mintegy 7000 euróra nőtt.

Több magyar tejipari vállalkozás is használ import tejet vagy sűrítményt termékei előállításához. Vállalati tapasztalatunk, hogy a cégeknek saját tejbázisukat szükséges elsősorban stabilizálniuk, ezáltal nagyobb mértékben függetlenednek a régiós és globális folyamatoktól, így stratégiai partnereik folyamatos ellátását hosszú távon is képesek biztosítani. Mindezen túl érzékeljük azt is, hogy a szektor sokszor lemaradásban van a külföldön már elterjedt, élenjáró technológiák alkalmazását illetően, melyek lehet, hogy magasabb nagyságrendű beruházást igényelnek, de hosszabb távon, az egyre fontosabbá váló élelmiszer biztonság és a fenntartható növekedés szempontjából is kifizetődőek lehetnek. A folyamatos megújulás, az innováció – mint minden ágazatban –a tejiparban is fontos, ezért a nemzetközi trendeket is figyelembe véve kell keresni a fogyasztói igények kielégítésének lehetőségeit. Vállalatunk is mindezek okán, egy egyéves fejlesztési- és tervezési folyamatot követően 2017-ben nyitott a magyar tejiparban egyedülálló újítással, a plusz 30% tejfehérjét tartalmazó, innovatív termékcsaláddal, mely rendkívül korszerű ultraszűrési technológiával készül.

(FINO-Food Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

4,1 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára egy év alatt

2018. április 10. 10:51

A tojás 27,0, a vaj, vajkrém 14,2, a száraztészta 11,1, a tejtermékek 6,9, a tej 5,9, a kenyér 5,6 százalékkal drágult. A cukor 18,1 százalékkal olcsóbb lett.

Összeírják a gazdálkodókat!

2018. május 16. 10:27

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását.

A mezőgazdasági beruházások volumene nőtt, az élelmiszeriparé csökkent

2020. augusztus 6. 04:36

A nemzetgazdaság beruházási volumene 14, a mezőgazdaságé 8,5 százalékkal nőtt, az élelmiszeriparé ezzel szemben 2,1 százalékkal csökkent.

A borkibocsátás számottevően csökkent az Európai Unióban

2020. július 22. 13:46

Leginkább a burgonya-, a sertés- és a búzakibocsátás értéke emelkedett, a borkibocsátás viszont számottevően csökkent.