Állattenyésztés

Hiánycikk a tej a világpiacon

Agrofórum Online

A mai napon jelent meg a KSH fogyasztói árakkal kapcsolatos gyorsjelentése, amely a 2017. októberi időszak eredményeit elemzi. A gyorsjelentésről Egyed Linda, a FINO-Food Kft. ügyvezető igazgatója számolt be.

A tej árának hónapok óta tartó növekedése továbbra is tettenérhető a fogyasztói árak változásában is, így 1,4%-kal emelkedett 2017 szeptemberéhez viszonyítva. A tavalyi év azonos időszakához képest 17,3%-kal nőtt a vaj, 8,1%-kal a sajt ára, ez a tendencia a világpiacon végbemenő folyamatokkal párhuzamos, de annak hatása késleltetve érezhető a hazai piacon. Az elmúlt egy, másfél évben tapasztalható drágulást az Európai Unió 2015-ös döntése alapozta meg, mikor felszámolta a kvótarendszert, ezzel szabadabbá tette a tejpiacot. Ennek következtében a tejtermelés növelésében ambíciót érző országok éves szinten több milliárd literrel megemelték termelésüket, amely a világpiaci kereslet-kínálati viszonyok mellett túltermeléshez vezetett az EU-ban. Ezt követően összeroppantak a kínálati túlsúly nyomása alatt az árak és sok tejtermelő felhagyott a gazdálkodással, mely Európa-szerte tejhiányhoz vezetett. Azonban nemcsak Európában, hanem a világpiacon is hiánycikk a tej, különösen annak zsírfázisa, ezáltal a tejkészítmények ára is emelkedett: ezt a globális drágulást érezhetik a vásárlók jelenleg hazánkban. A vaj tonnánkénti világpiaci ára a 2016-os 2500 euróról 2017 őszére mintegy 7000 euróra nőtt.

Több magyar tejipari vállalkozás is használ import tejet vagy sűrítményt termékei előállításához. Vállalati tapasztalatunk, hogy a cégeknek saját tejbázisukat szükséges elsősorban stabilizálniuk, ezáltal nagyobb mértékben függetlenednek a régiós és globális folyamatoktól, így stratégiai partnereik folyamatos ellátását hosszú távon is képesek biztosítani. Mindezen túl érzékeljük azt is, hogy a szektor sokszor lemaradásban van a külföldön már elterjedt, élenjáró technológiák alkalmazását illetően, melyek lehet, hogy magasabb nagyságrendű beruházást igényelnek, de hosszabb távon, az egyre fontosabbá váló élelmiszer biztonság és a fenntartható növekedés szempontjából is kifizetődőek lehetnek. A folyamatos megújulás, az innováció – mint minden ágazatban –a tejiparban is fontos, ezért a nemzetközi trendeket is figyelembe véve kell keresni a fogyasztói igények kielégítésének lehetőségeit. Vállalatunk is mindezek okán, egy egyéves fejlesztési- és tervezési folyamatot követően 2017-ben nyitott a magyar tejiparban egyedülálló újítással, a plusz 30% tejfehérjét tartalmazó, innovatív termékcsaláddal, mely rendkívül korszerű ultraszűrési technológiával készül.

(FINO-Food Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

4,1 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára egy év alatt

2018. április 10. 10:51

A tojás 27,0, a vaj, vajkrém 14,2, a száraztészta 11,1, a tejtermékek 6,9, a tej 5,9, a kenyér 5,6 százalékkal drágult. A cukor 18,1 százalékkal olcsóbb lett.

3,1 százalékkal nőtt idén a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke

2019. december 11. 11:33

A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt az idei termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg a tavalyit és 1569 milliárd forintot tett ki.

Gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

2019. december 13. 13:47

Az élőállatok felvásárlási ára 16,7 százalékkal volt magasabb a tavaly októberinél, a szeptemberi 13,4 százalék után. A vágósertés mellett a vágómarha felvásárlási árának éves emelkedése is meglódult a szeptemberi 1,2 százalékosról 11,3 százalékosra.

Jól kezdték az évet a hazai vágóhidak

2018. május 28. 07:43

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az üzemekben 11 százalékkal több szarvasmarhát, 1,7 százalékkal több sertést és 15 százalékkal több baromfifélét dolgoztak fel az első negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.